Hautajaisetiketti

Tässä tarkempia ohjeita ja lisätietoja hautajaisetiketistä:

Pukeutuminen ja ulkonäkö
Värit: Suomessa pukeudutaan yleisimmin mustaan tai hyvin tummiin vaatteisiin hautajaisissa. Joskus omaiset voivat toivoa, että vieraat pukeutuvat johonkin tiettyyn väriin tai käyttävät esimerkiksi vaaleita värejä.
Naiset: Naisille sopivat asut ovat yleensä polvipituiset tai pidemmät mekot, hameet tai tummat housut yhdistettynä asialliseen yläosaan. Käsivarsien ja jalkojen liiallista paljastamista on hyvä välttää. Hattua tai muuta pään peitettä voi käyttää, mutta se ei ole pakollista.
Miehet: Miehillä on perinteisesti tumma puku, valkoinen kauluspaita ja musta kravatti. Joskus omaiset saattavat toivoa myös tummaa solmiota tai tummaa liiviä.
Kengät ja asusteet: Kengät ovat mieluiten siistit ja tummat. Liian kirkkaita tai värikkäitä asusteita kannattaa välttää. Koruissa ja muissa asusteissa on hyvä pitää matala profiili.

Saapuminen ja käyttäytyminen
Aikataulu: Saavu ajoissa, vähintään 10–15 minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Näin vältetään häiriöt ja kunnioitetaan omaisten rauhaa.
Istumapaikat: Lähiomaiset istuvat eturiveissä, ja muut vieraat asettuvat taaemmas. Jos et tiedä, mihin asettua, voit aina kysyä paikan päällä tai odottaa ohjausta.
Keskustelu: Hautajaisissa puhutaan hiljaisella äänellä, ja keskustelut pidetään asiallisina ja lyhyinä. Hyvin läheiset omaiset saattavat olla hiljaa tai vetäytyä, ja heidän rauhaansa on hyvä kunnioittaa.

Osanoton ilmaiseminen
Sanallinen osanotto: Jos tilaisuudessa on mahdollista esittää suullisesti osanottonsa omaisille, yksinkertainen lausahdus ”Otan osaa” tai ”Lämmin osanottoni” riittää.
Kukkien tuominen: Kukkalaitteet ja seppeleet ovat perinteisiä, mutta tavallinen yksittäinen kukkakin on riittävä. Usein kukkiin liitetään nauha tai kortti, jossa on viesti, kuten ”Lämmin muisto” tai ”Lepää rauhassa.”
Adressi: Adressi on kaunis tapa ilmaista osanotto, etenkin jos ei pysty itse osallistumaan hautajaisiin. Adressin voi lähettää suoraan omaisille, ja monilla hautajaispaikoilla niitä voi tuoda myös suoraan tilaisuuteen.

Itse hautajaistilaisuus
Kirkossa tai kappelissa: Suomessa hautajaisiin kuuluu usein kirkollinen siunaustilaisuus kirkossa tai kappelissa, jossa voi olla musiikkia, puheita ja rukouksia. Seuraa tilaisuuden kulkua ja noudata annettuja ohjeita.
Osallistuminen: Jos vainajan omaiset ovat järjestäneet mahdollisuuden vieraille jättää hyvästit esimerkiksi arkun äärellä tai haudalla, on kohteliasta osallistua. Vainajan äärelle voidaan asettaa kukkia tai hiljentyä hetkeksi.

Muistotilaisuus
-Osallistuminen: Usein hautajaisten jälkeen järjestetään muistotilaisuus, johon kutsutaan kaikki tai osa vieraita. Jos kutsu on esitetty, on kohteliasta osallistua.
Ohjelma ja tarjoilu: Muistotilaisuudessa saattaa olla puheita ja muistamisia vainajan elämästä. Kutsuttuna voi osallistua keskusteluihin ja muistella vainajaa, mutta keskustelujen sävyn on hyvä olla kunnioittava ja rauhallinen.
Valokuvaus: Muistotilaisuudessa valokuvaaminen on hieman vapaampaa kuin itse hautajaistilaisuudessa, mutta siihenkin on hyvä pyytää lupa omaisilta.

Lasten ja nuorten osallistuminen
Lapset hautajaisissa: Pienet lapset ovat tervetulleita hautajaisiin, jos omaiset niin toivovat. Heille voi etukäteen kertoa tilaisuuden kulusta ja opastaa hautajaiskäyttäytymisessä. On hyvä huomioida, että lapset saattavat reagoida eri tavoin.
Nuorten osanotto: Joskus nuoret saattavat tuntea olonsa epävarmaksi hautajaisissa, joten heidän tukeminen ja asioiden selittäminen voi auttaa.

Muita huomioita
Elektroniset laitteet: Puhelimet ja muut laitteet pidetään suljettuina tai äänettömällä tilaisuuden ajan.
Kunnioittava elekieli: Hautajaisissa käyttäydytään hillitysti ja kunnioittavasti. Eleiden, puheiden ja yleisen käytöksen tulee olla rauhallista ja arvokasta.

Samankaltaiset artikkelit